Správné trávení = Cesta ke zdraví

Trávicí systém hraje klíčovou roli v udržení celkového zdraví a vitality. Nejde pouze o mechanické rozkládání potravy – správné trávení ovlivňuje imunitní systém, psychickou pohodu, hladinu energie i schopnost těla vstřebávat živiny. Zdraví střev je základem zdravého organismu.

 

TRÁVENÍ

Trávení je proces, při kterém tělo rozkládá potravu na jednodušší látky, které může využít jako energii nebo stavební materiál. Funguje jako taková "továrna", která jede na několik etap.

 

 

Ústa

  • Když se potrava dostane do úst, začínáme kousat a spustí se tvorba slin. Sliny obsahují enzym AMYLÁZA a začnou štěpit škroby. Vznikne kašovitá hmota (sousto), která se dál posouvá do jícnu.

Jícen

  • Sousto se přesouvá přes jícen pomocí peristaltiky (svalové vlnění) do žaludku.

Žaludek

  • V žaludku se k soustu přidává HCL (kyselina chlorovodíková), která ničí bakterie, pomáhá štěpit alergeny a podporuje zdravou střevní bariéru. Tím předchází Leaky gut (zvýšená propustnost střev). Dále pak enzym pepsin, který štěpí bílkoviny. Přeměňuje minerální látky na rozpustné ve vodě (zinek, železo, hořčík ,měď, B12 atd.).

Tenké střevo

  • Hlavní fáze trávení a vstřebáváni živin přes střevní bariéru.
  • Dvanáctník, první část tenkého střeva . Přijímá trávicí šťávy ze Slinivky, jater a žlučníku.
  • Slinivka dodává enzymy na štěpení cukrů, tuků a bílkovin.
  • Játra a žlučník pomáhají trávit tuky a vitamíny rozpustné v tucích A, D, E, K.
  • V dalších částech tenkého střeva se vstřebávají zbylé živiny do krve nebo do lymfy.

Tlusté střevo

  • Vstřebává se voda, zbylé minerály a vytváří se stolice.
  • Hraje klíčovou roli ve střevním mikrobiomu, který ovlivňuje trávení, imunitu a celkové zdraví.
  • Obsahuje největší množství prospěšných bakterií, které pomáhají fermentovat nestravitelné zbytky potravin.

Konečník

  • Zajištuje vylučování odpadních látek, což je důležitá součást detoxikace.
  • Pomáhá udržovat rovnováhu organismu tím, že odstraňuje nestrávené zbytky, toxiny a přebytečné látky, které mohou zatěžovat tělo.

 

Jak nás trávení dokáže ovlivnit?

Imunita

  • Až 70 % imunity se nachází ve střevech. Zdravé střevo brání vstupu patogenu do krevního oběhu.

Psychika

  • Nerovnováha ve střevech může snížit tvorbu neurotransmiterů (serotonin, dopamin atd.), což negativně ovlivňuje náladu, emoční stabilitu a může přispět k úzkosti a depresi.

Energie a regenerace

  • Nedostatek vstřebaných živin = snížení regenerace těla a nízká energie.

Hormonální rovnováha

  • Ve střevech se tvoří hormony a enzymy pro fungování těla.

Zánětlivost

  • Střevo je nejčastější místo pro zánětlivost v těle (častá příčina autoimunitních nemocí).

Detoxikace

  • Při špatném fungování dochází k ukládání toxinu do těla.

Trávení celkově ovlivňuje kvalitu života a wellbeing (životní pohodu).

 

STŘEVNÍ BARIÉRA

Sliznice

  • Tady se nachází mikrobiom, imunoglobuliny, první vrstva střevní bariéry.

Buňky střevního epitelu

  • Zvrásněné do klků.
  • Vyživované mastnými kyselinami (butyrát - máslo) a glutaminem (enterocyty).
  • Dochází ke vstřebávání nutrientů.
  • Nachází se zde těsné spoje, které se při stresu, špatné stravě nebo alergenech otvírají a pokud jsou otevřené příliš, dochází k nežádoucímu průniku toxinů do krevního řečiště.

Imunitní buňky

  • Za střevním epitelem je poslední obranná linie před patogeny a toxickými látkami.
  • 70% imunity ve střevech.

                                         

ČÍM SI NARUŠUJEME TRÁVENÍ?

Cirkadiální rytmus

  • Nedodržování přirozených cyklů, může narušit trávení.
  • Dostatečný a kvalitní spánek (eliminace modrého světla, nepravidelný spánek, dostatečně dlouhá doba spánku, atd.).
  • Melatonin regeneruje střevní sliznici. Ráno jeho hladina klesá a podporuje tvorbu žaludeční kyseliny (HCL) pro trávení.
  • V případě nedostatku melatoninu se může tento proces narušit, což vede ke střevní nerovnováze a trávicím obtížím.

Nevhodná strava

  • Velké množství průmyslově zpracovaných potravin, cukru, rafinovaných sacharidů, tučná strava, umělé přísady apod.
  • Taková strava oslabuje tvorbu trávicích enzymů a může způsobit záněty ve střevech.
  • Nedostatek vlákniny a špatný pitný režim zpomaluje peristaltiku a zhoršuje vylučování.

Chronický stres

  • Aktivuje sympatický nervový systém „boj nebo útěk“, který potlačuje tvorbu trávicích enzymů a zpomaluje střevní pohyb.
  • Toto může vést k nadýmání, zácpě, průjmu nebo syndromu dráždivého tračníku (IBS).

Špatné stravovací návyky

  • Rychlé jedení.
  • Nedostatečné žvýkání nebo konzumace velkého množství jídla najednou.
  • Příliš časté jedení.
  • Mohou přetížit trávicí systém a vést k nadýmáni, refluxu nebo žaludečním potížím.

Dysbióza střevního mikrobiomu

  • Nerovnováha mezi dobrými a špatnými bakteriemi ve střevech.
  • Často způsobené antibiotiky, nevhodnou stravou nebo stresem.
  • Může narušit trávení, oslabit imunitu a způsobit chronické záněty.

Nízká produkce žaludeční kyseliny (HCL)

  • Často způsobená stresem, nevhodnou stravou nebo věkem.
  • Vede ke špatnému trávení bílkovin, nedostatku živin a růstu škodlivých bakterii v žaludku (Helikobakter pylori).

Jak si můžeme pomoct sami?

 Dodržovat cirkadiální rytmus

Zdravá a vyvážená strava

  • Dostatek vlákniny, zdravých tuků (butyrát – máslo), fermentovaných potravin a prebiotik pro podporu střevního mikrobiomu.
  • Vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám.
  • Nižší frekvence jídla, 3-4x denně, dostatečně žvýkat 20-30x.
  • Práce se stresem, dechová cvičení před jídlem, nekoukat do mobilu a PC.
  • Dostatek pohybu, procházka po jídle, jóga a strečink podporují trávení.
  • Doplňky stravy.

 

NEJČASTĚJŠÍ POTÍŽE STŘEVNÍHO TRAKTU

NÍZKÁ TRÁVICÍ KAPACITA (hypochlohydrie)

  • Nedostatek HCL (kyselina chlorovodíková) zhoršuje trávení a vstřebávaní živin, potrava se dostatečně nerozloží.
  • Může přispět k rozvoji střevních onemocnění.
  • Pokud již je nějaké střevní onemocnění, vždy je doprovázeno nízkou HCL.
  • Lékaři často diagnostikují chybně nadbytek HCL, přesto že v 90% případů jde o nedostatek, předepisují pak inhibitory protonové pumpy (Omeprazol, Helicid apod.). V důsledku toho může dojít k přemnožení parasitických bakterii.

Projevy

  • Těžkost po jídle, únava po jídle, pálení žáhy, slabá imunita, snižování váhy – malonutrice.

Řešení a doplňky stravy

 

STŘEVNÍ DYSBIÓZA (nerovnováha mikrobiomu)

  • Nerovnováha mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi ve střevním mikrobiomu.
  • Zdravé střevo obsahuje biliony mikroorganismů.
  • Správná rovnováha chrání před patogeny, posiluje imunitu a reguluje zánětlivé procesy.
  • Pokud nastane nerovnováha, mohou převažovat patogenní bakterie, kvasinky (např. Kandida) nebo oportunní. mikroorganismy, což vede k různým zdravotním problémům.

Projevy

  • Nadýmání
  • Plynatost
  • Průjmy nebo zácpy
  • Únava
  • Potravinové intolerance
  • Kožní problémy (ekzémy, akné, atd)
  • Deprese a úzkosti

Řešení a doplňky stravy:

 

SIBO – přerůstání bakterií v tenkém střevě

  • Nastává, když se bakterie z tlustého střeva přemnoží v tenkém střevě, kde nemají být.
  • Toto vede ke kvašení potravy, tvorbě plynů a narušení vstřebávání živin.
  • Často vzniká v důsledku špatné peristaltiky střev, nízké HCL nebo užíváním antibiotik.

Projevy

  • Nadýmání, především po sacharidech
  • Průjmy nebo zácpy
  • Bolest břicha
  • Reflux
  • Únava
  • Nízká absorbce živin

Řešení a doplňky stravy

 

LEAKY GUT – propustné střevo

  • Narušená střevní bariéra umožňuje průnik toxinů do krevního oběhu.
  • Spouští zánětlivé reakce a negativně ovlivňuje pokožku.
  • Následně mohou vzniknout onemocnění jako Crohnova choroba (IBD), Ulcerózní kolitida, což jsou zánětlivá onemocnění střev.

Projevy

  • Potravinové intolerance
  • Nadýmání
  • Záněty v těle
  • Kožní problémy
  • Únava
  • Autoimunitní onemocnění

Řešení a doplňky stravy:

 

HISTAMINOVÁ INTOLERANCE

Histamin - Histamin je látka, která se přirozeně vyskytuje v těle i v některých potravinách. V těle má několik důležitých funkcí:

  • Reguluje imunitní odpověď (hlavním hráčem při alergických reakcích).
  • Rozšiřuje cévy (důvod proč při alergických reakcích otékáme nebo rudneme).
  • Podílí se na tvorbě žaludeční kyseliny HCL.
  • Přenáší signály v nervové soustavě.

Tělo si histamin vytváří samo, ale přijímáme ho i z potravin – a právě to je důležité pro histaminovou intoleranci.

 

CO JE HISTAMINOVÁ INTOLERANCE

  • Histaminová intolerance (nebo někdy nesnášenlivost histaminu) je stav, kdy tělo nedokáže správně odbourávat histamin, který přijmeš v jídle nebo se uvolní v těle. Výsledkem je jeho hromadění v těle a různé nepříjemné příznaky.
  • Nejde o klasickou alergii – imunitní systém tu nehraje hlavní roli. Problém je spíš v enzymu DAO (diaminoxidáza), který histamin rozkládá. Když ho má tělo málo, histamin se hromadí a způsobuje problémy.

Projevy

  • Bolesti hlavy
  • Migrény
  • Kožní vyrážky
  • Nadýmání
  • Astma
  • Zvýšený tep
  • Silné menstruační bolesti

 

Řešení a doplňky stravy:

 

NADÝMÁNÍ A PLYNATOST

  • Přemíra plynů ve střevech je důsledkem dysbiózy
  • Špatné trávení sacharidů
  • Intolerance potravin
  • SIBO
  • Stres
  • Špatné stravovací návyky mohou problém zhoršovat

Projevy

  • Nafouklé břicho
  • Bolesti břicha
  • Kručení ve střevech
  • Tlak ve spodní části břicha

Řešení a doplňky stravy:

 

ZÁCPA

  • Zpomalená střevní motilita může být způsobená nízkým příjmem vlákniny
  • Dehydratace
  • Stres
  • Hormonální nerovnováha (nemoc štítné žlázy, atd.)
  • Dysbióza
  • Dlouhodobá zácpa přispívá k toxické zátěži organismu

Projevy

  • Méně než 3 stolice týdně
  • Tvrdá stolice
  • Pocit neúplného vyprázdnění
  • Nadýmání

Řešení a doplňky stravy

Jak podpořit správné trávení? Vyzkoušejte těchto 8 tipů | Nutrim 

V případě jakýchkoliv potíží, je důležité se poradit s lékařem a následně nasadit správnou léčbu.

Máte zkušenosti se špatným trávením? Potřebujete poradit? Znáte diagnózu a nevíte, jaký doplněk zvolit?

Neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám pomůžeme s výběrem.

 

ZDROJE: 

  1. Mayer, E. A. (2016). The Mind-Gut Connection: How the Hidden Conversation Within Our Bodies Impacts Our Mood, Our Choices, and Our Overall Health. Harper Wave.

  2. Valdes, A. M., et al. (2018). Role of the gut microbiota in nutrition and health. BMJ, 361, k2179. https://doi.org/10.1136/bmj.k2179

  3. Tilg, H., & Kaser, A. (2011). Gut microbiome, obesity, and metabolic dysfunction. The Journal of Clinical Investigation, 121(6), 2126–2132.

  4. Cani, P. D. (2017). Human gut microbiome: hopes, threats and promises. Gut, 67(9), 1716–1725.

  5. DeMeo, M. T., et al. (2002). Intestinal permeability defect in irritable bowel syndrome: a pilot study. Neurogastroenterology & Motility, 14(6), 669–675.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: