O významu a důležitosti vitamínu D bylo napsáno již mnoho, v dnešní době se s ním díky aktuální situaci roztrhl pytel. Hodně se o vitamínu D hovoří v souvislosti s posílením imunity a s respiračními chorobami - což je téma více než aktuální.
Co je to ten vitamín D?
Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích, který primárně napomáhá vstřebávání vápníku a podporuje růst a mineralizaci vašich kostí. Podílí se také na různých funkcích vašeho imunitního, trávicího, oběhového a nervového systému.
Vitamin D existuje ve dvou hlavních biologických formách - D2 (pochází z rostlin) a D3 (pochází ze zvířat).
Vitamin D3, je mnohem účinnější ve snaze zvýšit a udržet celkovou hladinu vitaminu D v těle.
Vitamím D můžeme čerpat ze 3 zdrojů:
1) Slunce
- vitamín D se často označuje jako tzv. sluneční vitamín
- tento zdroj využívejte na jaře a v létě, vystavujte své tělo slunečním paprskům, dělejte ze svého těla zásobárnu vitamínu D
2) Strava bohatá na vitamín D
3) Doplňky stravy
Možná si říkáte, že na co suplementovat vitamín D, když jej získáváme ze sluníčka ...
Naše tělo nemůže být zásobníkem vitamínu D, protože nemáme v našich podmínkách tolik sluníčka, kolik bychom potřebovali pro naše zdraví. Vyjímku tvoří jaro a léto, pouze v těchto ročních období, pokud se dostatečně vystavujeme slunečním paprskům, tak vitamín D nemusíme suplementovat, protože jej máme dostatek.
Jenže teplých a prosluněných dnů v našich podmínkách není tolik, kolik bychom potřebovali. Nedostatek slunečních paprsků přímo souvisí s nedobrým stavem kostí, slabou imunitou, depresemi, úzkostí a s hormonální disbalancí.
Vitamín D získaný ze stravy
Vitamín D můžeme získávat také ze stravy, tyto zdroje jsou ale dost omezené a abychom dosáhli požadovaného množství vitamínu D v těle, museli bychom konzumovat obrovské množství těchto potravin.
Potraviny bohaté na Vitamín D (množství ve 100g):
- Olej z tresčích jater 10 000 IU
- Mečoun obecný 666 IU
- Pstruh duhový 635 IU
- Losos 526 IU
- Žloutek 218 IU
- Sardinky 193 IU
Vitamín D3 a K2 - Proč se spolu tak často objevují a jaké mají účinky?
- D3 upevňuje zdraví kostí - pomáhá ukládat vápník do kostí, což je velmi důležité.
- Problém nastává při vyšším příjmu D3, kdy se vápník může ukládat v cévách (kalcifikace cév).
- K2 čistí cévy od vápníku a D3 ukládá vápník do kostí.
- V této kombinaci dochází k dokonalé souhře dvou vitamínů, které si naše tělo samo nedokáže vytvořit a zároveň je těžké je doplnit pomocí stravy.
Pokud tedy užíváte vitamín D ve vyšších dávkách, měli byste zároveň doplňovat i vitamín K2.
Vitamín K2 můžeme získávat také ze stravy: Vitamin K2 se nachází v potravinách pocházejících ze zvířat, jako jsou játra, vejce a sýr, a ve fermentovaných potravinách, jako je natto.
Vitamín K2 má dvě formy – MK-4 a MK-7. Tyto dvě formy se liší délkou molekuly vitamínu K2. Výhodou MK-7 je jeho delší doba působení v organismu (48 – 72 hodin) ve srovnání s MK-4, jehož doba působení je pouze několik hodin.
Vitamín D3 a K2 - jejich vliv na naše zdraví:
D3
- napomáhá ke zdravé funkci imunitního systému
- napomáhá k udržení zdravého stavu zubů a kostí
- napomáhá k udržení normální činnosti svalů
- podílí se na procesu dělení buněk
K2
- napomáhá k udržení zdravého stavu kostí
- napomáhá k normální srážlivosti krve
- řídí hladinu vápníku v krvi a cévách
TIP: Přesně takový pořídíte na našem e-shopu - Vitamín D3 & K2
Jak je to s dávkováním?
Doporučená denní dávka vitamínu D3 je 1500 - 4000 IU, ale lze užívat dle potřeb i ve vyšších dávkách, záleží na vaši současné hladině a také na tom kolik času strávíte na sluníčku. V zimním období bychom se tedy pri výběru doplňku stravy měli zaměřit na vyšší dávku vitamínu D3. Ve vyšších dávkách užívání vitamínu D3 je dobré ho užívat zároveň s vitamínem K2 (nejlépe MK-7), protože vitamín K2 zabraňuje kalcifikaci cév, která může být spojena s nadužíváním vitamínu D3. Vitamín K2 očišťuje cévy od vápníku a transportuje vápník do kostí.
Shrnutí ...
Vitamín D můžeme čerpat ze tří zdrojů:
1) Slunce (Jaro/Léto)
2) Potraviny bohaté na vitamín D (Celoročně)
3) Doplňky stravy (hlavně Podzim/Zima)
Určitě bychom měli využít kombinace všech těchto tří bodů. Při výběru doplňku stravy bychom měli dbát na jeho kvalitu a dát si pozor, abychom vitamín D3 pří vyšším dávkování brali ideálně s K2 (MK-7). Velkou výhodou bude, když se ve svém jídelníčku také zaměříme na potraviny bohaté na vitamín D3 a K2. Pokud si výběr a kombinaci doplňků stravy chcete zjednodušit, nabízí se zde ideální volba doplňku stravy, který už přímo obsahuje tuto kombinaci.
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5999134
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4210929
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/#h7
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22629085/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28347378/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22274617/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21118827/