BrainMax Pure RAW med květový s chilli, 500 g

Med z divokých květů s chilli je obohacený o kajenský pepř, který přidává právě správné množství pálivosti k jemně sladkému květovému raw medu. Kajenský pepř, jedna z ostřejších chilli papriček, obsahuje vitamín C, vitamíny A a B a hlavně kapsaicin. RAW med je šetrně zpracováván, není filtrován ani pasterizován a tím patří mezi ty nejkvalitnější. V medu jsou zachovány všechny zdraví prospěšné látky, jako jsou vitamíny B1, B2, C, minerály jako železo a vápník, enzymy, aminokyseliny, antioxidanty, včelí pyl a propolis

Někdo tvrdí že označení “raw” u medu je zbytečné, že každý med je raw. Je  pravda že každý med přirozeně od včel je raw, ale následně včelař nemají žádnou povinnost med držet pod 40°C při zahřívání, často se proto med přehřívá na vysoké teploty až kolem 70°C.

Položka byla vyprodána…
Momentálně nedostupné
Kód: 49519
Značka: BrainMax Pure
309 Kč / ks 276 Kč bez DPH
Kategorie: Potraviny
Hmotnost: 0.6 kg
Položka byla vyprodána…

 
 
ceska republika
Český produkt

Květový RAW med s chilli z Česka

Chilli známe především jako pikantní koření. Kapsaicin, který stojí za pálivostí papriček, příjemně rozproudí krev a když se spojí s květovým raw medem, vzniká méně ostrá směs s příjemnou sladko-pikantní chutí

 
vcelar

Čím se liší RAW med od klasického?

Všechny medy zpracováváme ekologicky a šetrně, což znamená že je nevystavujeme rychlým změnám teplot. Medy po vytočení ihned filtrujeme dvojitým uhlíkovým sítem, kde se zachytí zbytky vosku z pláství, části díla v rámcích a nečistoty které jsou přítomné v úlu. Zároveň ale drobná pylová zrna v menším množství v medu zůstanou, díky tomu i látky s pozitivním dopadem na lidský organismus v pylu. Hlavní rozdíl mezi RAW medem a obyčejným medem je ve způsobu zpracování. RAW med se obvykle jen procedí, aby se vyjmuly kousky vosku a větší nečistoty, což znamená, že zůstává přírodní a neupravený. Oproti klasickému medu je RAW med zpracováván opravdu minimálně. Neprochází pasterizací, která kromě nečistot odstraní také včelí pyl, propolis apod. Díky tomu si zachovává vysoký podíl cenných látek, jako jsou enzymy, vitamíny a minerály. Navíc je velmi chutný.

Běžný med vs. BrainMax RAW Med

Běžný med BrainMax RAW Med
med med chilli
❌ Tepelné zpracování ✅ Tepelně nezpracovaný med
❌ Může obsahovat přidaná aditiva ✅ Bez aditiv
❌ Možní míchání různých druhů medů ✅ Jednodruhový med z České republiky 
❌ Může být doslazovaný cukrem ✅ Bez doslazování
❌ Často neznámý původ ✅ Med z jižní Moravy

Odkud med pochází?

Co se týče chuti a zdraví prospěšných látek, které se nacházejí v medu, obojí velmi souvisí s místem, které včely opylují. Náš med pochází z moravské ekologické farmy, kde jsou včely na prvním místě a navíc je zde zachována přirozená biodiverzita krajiny. Včely tak mají k dispozici rozmanitý kus země a to se odráží na výsledné chuti medu. Med navíc pochází z jednoho místa a není míchán s jinými druhy medů. Na našem medu pilně pracují včely z jižní Moravy.

 
raw med chilli2

Jak chutná a jakou má texturu?

Oproti běžnému medu, který bývá často průhlednější, má RAW med lehce zakalený vzhled. Neprochází filtrací a není tedy možné drobné částečky pláství odstranit. RAW med má větší tendenci krystalizovat, protože neprochází ani pasterizací. Co se týče chuti, má RAW med co nabídnout. Díky minimálnímu zpracování zůstává v medu vyšší podíl pylu, což je faktor, který ovlivňuje výslednou chuť medu. Chuť samozřejmě závisí na podílu jednotlivých rostlin a bylin, které včely v daný okamžik opylují.

Krystalizace

Typickým projevem pravého medu je po čase jeho krystalizace - lidově také známé jako “zcukernatění”. Pokud je med pasterizovaný, je podroben mikrofiltraci nebo jsou do něj přidávány jiné sirupy, potlačí se krystalizace, ale také se zničí všechny zdraví prospěšné látky. Krystalizace je naprosto přirozený jev, který je také pravou známkou kvality, protože nebyl tepelně upraven. Po krystalizaci se z medu neztrácejí žádné látky. Do původního tekutého stavu lze med uvést pozvolným zahříváním ve vodní lázni s teplotou do 40°C. Pokud ale jakýkoliv jiný med, po roce v domácnosti, ve spíži, nebo například ve sklepě, nezkrystalizuje, tak je to jasná známka přítomnosti přidaných chemických látek, pasterizování vysokou teplotou, přítomnost dalších sladidel, konzervantů, blokátorů, sirupů a dalších látek které zabraňují zcukernatění medu a zůstává tekutý. Díky těmto látkám které byly do medu přidány a med byl zahřívaný na vysokou teplotu, ztrácí často veškeré hodnoty prospěšných látek. 

krystalizace med
Med vs cukr-2

Ekologický med nebo průmyslový cukr? 

Ekologický způsob včelaření má za cíl chránit včelí populace a zachovat biodiverzitu jejich prostředí, což je nedílnou součástí nejen chuťových vlastností včelích produktů, ale především jistota, že včely budou mít stabilní a zdravé prostředí pro svůj život. Jestli něco ohrožuje populaci včel, pak je to ztráta přirozených biotopů, jako jsou louky, pastviny a taktéž vystavení pesticidům a herbicidům, které snižují imunitní funkce včel. Ekologické  zemědělství je zaručený způsob, jak prospět nejen včelám, ale i celé přírodě.

Proč není med BIO?

Přestože jsou medy testovány třetí stranou na pesticidy a těžké kovy, je získávání BIO certifikace u medů složitější. BIO certifikace u medu nemá stejnou hodnotu, jako je tomu u ovoce nebo zeleniny. Protože včely létají v rádiusu až 10 km, tak ruku na srdce, málo kdo může garantovat, že včela při opylování neopyluje květy, které nejsou v souladu s BIO zemědělstvím. Proto můžete najít spoustu menších včelařů, kteří k chování včelstev přistupují zodpovědně a BIO certifikaci nemají.

med
 

Výživové hodnoty na 100 g

Energetická hodnota
 
 
1390 kJ / 332 kcal
Tuky
 
0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny
 
0 g
Sacharidy
 
82 g
- z toho cukry
 
80 g
Vláknina 0 g
Bílkoviny
 
0,27 g
Sůl 0 g

Nákupem podpoříte i české lesy #stromzaobjednavku!

Složení: 99% RAW med květový pastovaný, 1% mletý kajenský pepř.

Skladování: Nevystavujte přímému slunečnímu záření. Po otevření uchovávejte v chladu a spotřebujte do 2 měsíců.

Velikost balení: 500 g

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: